Ruseler NVM Makelaars

Hoe maak ik mijn woning verkoopklaar?

Het eerste gevoel is bepalend

De presentatie van de woning is uitermate belangrijk voor het verkoopproces. Het eerste gevoel dat je oproept bij potentiële kopers is vaak bepalend voor hun enthousiasme. Je kent het gevoel vast wel: binnen enkele seconden weet je instinctief of je een ruimte aangenaam vindt of niet. Hoewel dit gevoel het sterkst is bij een fysieke bezichtiging, ontstaat het ook al deels op basis van de foto’s op de makelaarswebsite of Funda. De indruk die je met deze foto’s afgeeft is bovendien een stuk eenvoudiger naar het positieve te sturen. We helpen graag op weg met een aantal styling tips!

Als je je woning verkoopt bij Ruseler maken wij voor jou een professionele woningpresentatie. Hiervoor krijgt je onder andere een bezoek van een professionele fotograaf, die je woning optimaal en verkoopklaar in beeld weet te brengen. Ter voorbereiding op dit bezoek zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een snelle en gunstige verkoop te stimuleren. De meeste hiervan zijn samen te vatten onder de twee woorden: netjes en onpersoonlijk. Hoewel netjes voor zich spreekt, behoeft onpersoonlijk misschien iets meer uitleg. Je persoonlijke spullen creëren voor jou een gezellige, huiselijke sfeer, die je waarschijnlijk graag wilt overbrengen in de woningpresentatie. Een potentiële koper kan zich door jouw spullen echter onbewust een ‘indringer’ voelen in jouw persoonlijke ruimte, waardoor hij zich minder goed kan voorstellen wat hij zelf met de woning zou doen.

De stylingtips van Ruseler

Veel van de tips in dit artikel zullen misschien aanvoelen als een open deur. Toch is het goed om concrete voorbeelden te geven van de stappen die je kunt ondernemen bij het verkoopklaar maken van je woning. Het wordt hierdoor namelijk makkelijker om voor jezelf een kritische blik te ontwikkelen en vóór de komst van de fotograaf je huis al optimaal te presenteren.

Persoonlijke spullen aan de kant

Zoals gezegd is het verstandig om zoveel mogelijk overbodige en persoonlijke spullen uit het zicht te halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan portemonnees en sleutels op het kastje in de gang, de tekening van je kind op de koelkast of de ansichtkaarten op de schoorsteenmantel. Vergeet in de badkamer ook niet om de cosmeticaproducten van de wastafel te halen en de shampooflessen uit de douche. Ga al je kamers af en stel jezelf continu de vraag: welke voorwerpen verraden dat deze ruimte momenteel bewoond wordt? Dit geldt overigens evengoed voor de tuin: zet de fietsen en kliko’s even aan de kant.

Het verwijderen van persoonlijke spullen geeft vaak al een behoorlijk nette indruk, maar er zijn nog een aantal simpele ingrepen die je huis nét dat beetje extra kunnen geven. Zorg bijvoorbeeld dat je alle ramen hebt gezeemd en je gordijnen zo ver mogelijk open zet: hoe meer licht je binnenlaat, hoe ruimer en frisser je huis eruitziet. De presentatiefoto’s bieden een momentopname, dus je kunt ervoor zorgen dat alles blinkend schoon oogt. Geef de oven, het fornuis, de gootsteen en de afzuigkap bijvoorbeeld even een poetsbeurt, en zorg dat je alle glimmende oppervlakken even afneemt. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het tv-scherm en de deurklinken. Doe dit ook in de badkamer. Het is hier bovendien vaak een goed idee om het douchegordijn tijdelijk te verwijderen, of er anders speciaal voor de foto’s een nieuwe op te hangen.

Een laatste ronde

Als je al deze tips op hebt gevolgd ben je al een heel eind, maar het is altijd verstandig om nog een laatste ronde door je huis te maken. Zijn er nog kleine slordigheidjes die je opvallen? Zorg bijvoorbeeld dat de boeken in je boekenkast netjes geschikt staan of dat de bloemen in de vaas niet op halfzeven hangen. Is je bed netjes opgemaakt met een neutraal dekbedovertrek? Loop ook alle plinten even na: zitten daar lelijke plekken op of ontbreekt er een stukje? Zorg dat je het repareert of anders camoufleert. Zitten er ongebruikte schroefgaten in de muur? Vul deze dan even op. Door oog te hebben voor detail, geef je aan potentiële kopers ook de indruk dat je je huis goed hebt verzorgd, zodat er geen verborgen gebreken aan het licht zullen komen.

Natuurlijk is het ook goed mogelijk dat je toch nog een persoonlijk advies nodig hebt of nog met enkele vragen zit. In dit geval staan onze makelaars graag voor je klaar en kun je gewoon contact met ons opnemen.

Checklist verkoopstyling

Alles op een rijtje

Download onze handige verkoopstyling checklist voor binnen en buiten.
Zo kun je niets vergeten en zorg je ervoor dat je woning helemaal verkoopklaar is!

DOWNLOAD CHECKLIST

SluitenChecklist verkoopstyling binnen & buiten
  *Wij nemen jouw privacy serieus en gebruiken persoonsgegevens alleen om diensten te leveren die worden opgevraagd. Door op onderstaande knop te klikken geef je toestemming dat Ruseler je gegevens hiervoor gebruikt.

  Altijd op de hoogte blijven?

  Blijf als éérste op de hoogte
  van ons nieuwste woningaanbod

  Meld je aan als woningzoeker:

  Aanmelden

  Volg ons op social media: